Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Boekenagenda

Titel:          Boekenagenda
Auteur:     Barbelijn Bertram voor Avantgarde
Datum:     01-06-2000
Grootte:   537 woorden

Het verzoek aan de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans om onderstaand vragenlijstje te beantwoorden, leverde een opmerkelijke reactie op. De befaamde auteur (zoals hij zichzelf weleens noemt) beantwoordde onze fax als volgt: "lekker dier hierbij mijn antwoorden op je tien geile vraagjes. zo, dit waren ze dan weder. vele knuffeltjes & zoentjes van je allerliefste idool, Herman Brusselmans (De hoofdman der Vlaamse lett'ren)." Tja.

Wie vindt u de meest opwindende vrouwelijke hoofdpersoon uit de literatuur?
"Freanne uit Giph van Ronald Giphart. Ze lijkt me aantrekkelijk, intelligent en sexy. Ik vermoed dat ze een uit het leven gegrepen personage is."

Met welk romanpersonage zou u bevriend kunnen zijn?
"Met 'Ik' uit Ik Jan Cremer. Toen ik het boek voor de eerste keer las, was ik zetien en wilde ook zo'n leven leiden. Ik fantaseerde over zeventien vriendinnen en een motor. Nee, ik heb Jan Cremer nooit ontmoer. Je moet je idolen niet leren kennen."

Wat is het ideale cadeauboek?
"Mijn eigen nieuwe superroman Vergeef mij de Liefde."

Welk boek heeft de meeste indruk op u gemaakt?
"Het leven en de dood in den ast van Stijn Streuvels. Over een stelletje losers van het Vlaamse platteland. Het is geen hip werk, integendeel, maar wel een boek dat ik altijd zal onthouden. Ik las het op mijn zeventiende, in die periode was ik een letterkundige veelvraat. Alle titels die ik las, noteerde ik in een schriftje. Elk boek kreeg een cijfer. Tienen deelde ik niet uit, negens wel. Deze roman kreeg een negen."

Wie vind u de meeste overgewaardeerde nederlandse schrijver?
"Hugo Claus. Wegens gebrek aan humor en relativering. Ik vind dat boeken een verlossende humor op bijtende tragiek horen te hebben."

En de meest ondergewaardeerde? 
"Erik Meynen"

Wie?
"Grapje, Erik Meynen is mijn beste vriende en striptekenaar van beroep. Oké, Frans Struger dan. Hij geeft een in de 105 jaar een piepklein werkje uit, dat meestal over de fundamentele menselijke eenzaamheid gaat. Het gegeven op zich is niet bijzonder, maar daar gaat het niet om. De wijze waarop je schrijft, telt wel. Struger schrijft erg grappig, op het surrealistische af. Ik heb hem weleens ontmoet. Het is een teruggetrokken man. Ik vermoed dat hij in het dagelijks leven ambtenaar is, in ieder geval geen fulltime schrijver."

Naast welke auteur zou u een keer wakker wikken worden?

"Vroeger zou ik Marion Bloem genoemd hebben. Inmiddels is ze iets te oud en te afgezaagd. Ik houd van jong. Nee, ik zou het niet weten. Ken jij mooie schrijfsters? Tellen journalisten ook mee? Hoe zie jij er eigenlijk uit?"

Door welke scene uit de literatuur werd u tot tranen toe geroerd?
"Ik huil niet om boeken. Real boys don't cry. Mannen die makkelijk huilen, vertrouw ik niet. Voor vrouwen geldt hetzelfde: wie snel huilt, heeft een oppervlakkig gevoelsleven."

Waarom bent u nooit op het boekenbal?
"Omdat ik geen alcohol meer drink. Bovendien: stel je de hel voor. Gooi een paar schrijvers op één hoop. Wat er dan gebeurt, is nog erger."

Stel dat u volgend haar wel weer drinkt. wie zou u dan ten dans vragen? 
Ik dans niet. Dat is iets voor vrouwen en homoseksuelen."