Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Betty is gewoon een lelijk wijf

Titel:          Betty is gewoon een lelijk wijf
Auteur:      voor De Nieuwe Gazet
Datum:     21-12-2000
Grootte:   737 woorden

(Bron : Palmboys Herman Brusselmans page)

Een dezer moet de uitspraak vallen in het proces Ann Demeulemeester-Herman Brusselmans (43). "Laten we daar dus maar over zwijgen", zegt de meester.

- Wat is het slechtste boek dat je dit jaar gelezen hebt ?
"De Ambassadeur van Jef Geeraerts. Ik kon hem vroeger wel pruimen, maar dit... Er zit ongelooflijk weinig spanning in, wat toch wel zou mogen voor een misdaadwerk. Er walmt voortdurend zo'n airtje uit van : Zie eens hoe goed ik de oosterse werld ken. Het speelt in een land met veel spleetogen, weet je. In interviews zegt Geeraerts altijd : In mijn boek moet je de aarde kunnen ruiken, de geuren van ginder. Maar ik ruik niks. Ik hoor rammelen, ja. Ik zie verhaallijnen die nergens naartoe gaan".

- Het zou een boek van Brusselmans kunnen zijn.
"Ja, maar ik ben zo : als een verhaallijn nergens op dreigt uit de draaien, dan kap ik ze gewoon af. Van iemand als Geeraerts verwacht je iets anders. Misschien is hij gewoon oud aan het worden. Dat zie je vaker bij schrijvers : dan doven ze uit. Dan zitten ze thuis met hun wijf en hun hond, en maken ze niks meer mee".

- Zoals jij een beetje.
"Ik merk dat mijn actieradius behoorlijk krimpt. Vroeger kon ik moeiteloos acht uur aan een stuk schrijven, een fles wiskey uitlebberen, en daarna nog op cafe gaan zitten. Nu zit ik steeds vaker thuis, en heb na een paar uur zoiets van : ik ga met mijn hond wandelen. Inderdaad. De spanning, de verwondering die ik vroeger had, over de liefde en het leven, die gaan eruit".

- Op tijd stoppen, is de boodschap.
"Dat is een optie. Ik denk daar steeds vaker over na. Echt waar. Maar dan verbaas ik mezelf weer met een meesterwerk, en dan... tja". - Waar heb je je het voorbije jaar het hardst aan geergerd ?
"Aan Big Brother en aanverwante tendensen. Aan al dat fake gedoe. En iedereen legt zich erbij neer. De mensen worden meer en meer debiele beesten. Niemand staat nog op en zegt : Hola, dit gaat te ver. Het feit dat verschrikkelijk achterlijke idioten nu een stem krijgen, is een niet te onderschatten probleem. Het feit dat de normen vervagen. Die Betty, dat is een vetzak die niet eens haar oksels kan scheren. Ik ben er zeker van dat zij een bruine streep in haar onderbroek heeft. En toch wordt zij als de nieuwe seksbom naar voor geschoven. Jongens toch, dat is gewoon een lelijk wijf".

- Wat doe je eraan ?
"Ik word steeds meer reactionair. Een vriend van mij gaat binnenkort een cafe openen, en wij zijn samen dingen aan het bedenken om het daar aangenaam te maken. Er komt een plakkaat aan de ingang met een lijst van mensen die er niet inmogen : lelijke wijven onder andere. En jeannetten. Het zal een hele opgave worden om het allemaal voor elkaar te krijgen, maar het gaat daar wel een tof cafe worden".

- Met alleen jij aan de toog.
"Wie er zeker niet inmag, is Magda Aelvoet. Tjonge tjonge. Dat kapsel moet toch eens dringend onder handen genomen worden. Als ze op tv iets aan het uitleggen is, hoor je niet eens wat ze vertelt. Je ziet alleen dat haar van haar kop waaien. Je zit voortdurend te denken : Mens, kom eens terug als je een fatsoenlijke kapper gevonden hebt. Trouwens : hoe kun je in vredesnaam een geloofwaardige minister zijn, als je 1 meter 24 groot bent ? Ik kan daar allemaal niet meer bij. Er is zo weinig stijl in de wereld. Zo weinig stijl".

- Dat vindt Ann Demeulemeester ook.
"Mijn polemisch geschrijf dient juist om dat gebrek te benadrukken, en dat snappen ze niet. Trouwens : het valt me alsmaar zwaarder om zulke soort literatuur nog te plegen. Ik denk soms : Laat ik deze week eens over die of die haar tetten schrijven, maar dan denk ik vlak daarop : Laat maar. Heel die affaire heeft mijn schrijftechniek veranderd. Gelukkig kan ik nog veel meer dan het noemen van een naam en dan zeggen : Ze heeft een smoel om blauwe arduinsteen op te boucharderen".

- Zoals ?
"Een bakkes om een asymptoot op recht te trekken".

- Hier met die nobelprijs.