Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Wat hebben die allochtonen in godsnaam te klagen?

Titel:          Wat hebben die allochtonen in godsnaam te klagen?
Auteur:      voor Nieuwe Gazet
Datum:     16-11-2002
Grootte:   657 woorden

(bron: Palmboys Herman Brusselmans page)

Het was, met slechts twee boeken, geen extreem druk jaar voor onze sportcolumnist Herman Brusselmans (45). Hij heeft dus alle tijd gehad om de gang van de maatschappij in het oog te houden.

-Wat is je bijgebleven ?
Herman: "Het succes van 'De Pfaffs', en de geweldige bewondering die Vlaanderen voor die mensen heeft gekregen - sterker: het feit dat die bende rol modellen geworden zijn van samenhorigheid en menselijke warmte. Opeens zegt iedereen: 'kijk, het bestaat nog'. Wat bestaat er nog? Met uw drie dochters en hun kinderen en hun kakkende honden en die ambetanterik van een bompa in één kot wonen? Er wordt daar over niks gepraat, nooit een boek gelezen, en dan die figuren. Die vriend van Debby: dat zonnebankkanon. Die Sam Gooris: een zoetwaterfilosoof die constant het gevaar uitstraalt dat hij iets grappigs gaat zeggen, maar nooit verder komt dan wat Mechelse wijsheden van zijn grootvader. Die Lindsey, die societyfiguur op Bevers niveau: wat doét die in godsnaam? Wilt gij daartussen wonen? Ik niet. Ik zie dat, en ik denk: een geluk dat ik niet zo moet leven." "Ze noemen het 'Dallas in Vlaanderen', maar eigenlijk is het , 'Vlaanderen op z'n Jambers': het is en blijft klootjesvolk. Als Jambers iets maakt over playboys, dan zie je ook van die rare vogels die in dancing Sint-Jozef in Waarschoot rondhangen, met wat oude weduwen errond. Playboys, mijn gat.

-Heb je de avonturen van Frank De Winne gevolgd ?
Herman: "Ach, die vent interesseert mij geen bal. Ik zie trouwens het nut niet: wat in de ruimte gaan rondzweven, en met wat geluk komen ze terug met een nieuw soort penicilline die ze tussen Mars en Venus hebben opgeschept, maar hoe zo iemand kan uitgroeien tot een echte held: ik snap het niet. Hij bevordert zogezegd de interesse van de jeugd voor de wetenschap. Akkoord, maar wát voor wetenschap? Lulkoek in de trant van 'Hoe moet Frank naar de wc gaan in de ruimte ?' Wat kan mij dat schelen? Dat hij in zijn broek schijt. Dat zou nog een interessant hoofdpunt in het nieuws zijn: 'Frank De Winne heeft tussen Jupiter en Venus in zijn broek gescheten. Hij had de deur laten openstaan, en de chemische wc is weggezweefd'. jongens, 't is hier te doen. Niet in de ruimte."

-Wat vind je van Abou Jahjah ?
Herman: " Een absolute klootzak. Een machtsgeile tiep die alleen uit puur egoïstische motieven een hele bevolking terroriseert. Wees nu eerlijk: wat hebben ze te klagen, de allochtonen? Weinig of niks. Dat er eens eentje een matrak in zijn reet krijgt, daar in Antwerpen: so what? De nozems en de punkers worden ook al twintig jaar geviseerd. Ik kan ook niet meer begrijpen dat mensen zich nog altijd zo laten opzwepen door zoiets debiels als godsdienst. En het erge is: de mensen zien die Jahjah tegen Luc Lamine staan roepen, en ze denken: als wij dat deden, kregen we direct een bus traangas in onze smoel. Ze hebben gelijk: op een bepaald moment moet je durven zeggen: allochtoon of niet, wat die kerel uitsteekt is bullshit." "Over bullshit gesproken: het is toch wel wraakroepend dat er dit jaar maandenlang lyrisch is gedaan over die verdomde Elvis-plaat van Helmut Lotti ? Hij zal die liedjes wel goed zingen, daar niet van, maar hij is verdomme de de vijfduizendste die het doet. Ik zal volgend jaar eens 'Oorlog en Vrede' naschrijven, in mijn eigen woorden zo'n beetje: ik ben eens curieus of daar ook zo geweldig over zal worden gedaan. Maar goed: het is allemaal Vlaanderen, hè: Kabouter Plop, Clouseau, Pieter Aspe, Lotti, de Pfaffs, Toots Tielemans, allemaal van die over het paard getilde klojo's die wel iets kunnen maar eigenlijk niet veel."

-Is er je in positieve zin iets opgevallen ?
Herman: "Niet per se. Nee. Het gaat gewoon door."