Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Debiele trut sleept Brusselmans voor rechter

Titel:          Debiele trut sleept Brusselmans voor rechter
Auteur:      voor De Standaard
Datum:     05-10-2000
Grootte:   362 woorden

BRUSSEL -- Een gewezen redactrice van het vrouwenblad Libelle, Suzanne Mastbroek, sleept schrijver Herman Brusselmans voor de rechter. Brusselmans omschreef haar in zijn laatste boek Vergeef me de liefde als ,,een debiele trut''. Reden voor Brusselmans minachting was dat de journaliste met een fax naar een interview met hem hengelde.

Brusselmans bestempelt het proces als ,,opportunistisch'' en ,,uit de context gerukt''.

De klacht is al een tijdje ingediend, maar raakte gisteren bekend in Het Laatste Nieuws .

Het proces zou half oktober voorkomen. Vergeef me de liefde werd al op 19 april gepubliceerd.

Mastbroek wilde gisteren geen reactie kwijt. Ze probeerde ook anoniem te blijven. Mastbroek werkt nu als redactrice voor het weekblad Story, net als Libelle een blad van uitgeverij Mediaxis.

De klacht is merkwaardig omdat de naam van Mastbroek net voor de publicatie van het boek geschrapt is. Maar de naam stond wel nog vermeld in de eerste drukproef die aan de pers werd voorgesteld. In de passage die Brusselmans ook voorlas tijdens Humo's Pop Poll, wordt beschreven hoe Mastbroek hem per fax om een interview verzocht. De schrijver stuurde haar wandelen met de woorden ,,fuck off met je kutartikel''.

Vóór de definitieve publicatie liet Herman Brusselmans echter zijn advocaat met de juridische kam door het manuscript gaan.

Na de affaire met de Antwerpse modeontwerpster Ann Demeulemeester, waarbij zijn boek Uitgeverij Guggenheim zelfs uit de handel werd genomen, wilde Brusselmans geen juridische heibel.

,,Maar in het wereldje is de passage een aantal mensen onder ogen gekomen. De redactrice heeft daar commentaar op gekregen en voelt zich persoonlijk gekwetst'', zegt verantwoordelijk uitgever Dirk van den Bossche. Libelle vond het wijselijker om als blad niet op het proza van Brusselmans te reageren. ,,Maar zij heeft als persoon de vrijheid om dat wel te doen.''

Het proces dat Demeulemeester aanspande tegen Brusselmans wordt op maandag 6 november behandeld, precies een jaar nadat Uitgeverij Guggenheim tijdens de boekenbeurs in Antwerpen uit de handel werd genomen.

De Antwerpse boekenbeurs moet het dit jaar zonder nieuwe Brusselmans doen. Wel verschijnt zijn eerste strip De cover. De volgende roman van Brusselmans is pas voor het voorjaar gepland.