Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Exit Uitgeverij Guggenheimer

Titel:          Exit Uitgeverij Guggenheimer
Auteur:     Pascal Weiss voor De Standaard
Datum:     05-11-1999
Grootte:   415 woorden

Roman Brusselmans blijft verboden

Eén uitgeverij is definitief niet meer aanwezig op de Boekenbeurs: Uitgeverij Guggenheimer van Herman Brusselmans. Gistermiddag bekrachtigde het hof van beroep van Antwerpen een eerder vonnis. Daarom moet het boek in zijn huidige vorm uit de handel worden genomen. Modeontwerpster An Demeulemeester, die zich door passages beledigd voelde, moet binnen de veertien dagen een zaak ten gronde inspannen.
Voor zijn uitspraak heeft het hof de afweging moeten maken tussen de bescherming van de privé-persoon en het recht op vrije meningsuiting. Het koos voor het eerste.
Menig collega-auteur nam het gisteren op voor Herman Brusselmans. Op de boekenbeurs waren al plannen hoorbaar voor petities. Er vielen emotionele uitspraken.
Beide partijen wachten nu de volgende juridische stap af. In afwachting volgen Brusselmans en de zijnen braafjes het arrest. Standaard Uitgeverij, dat instaat voor de distributie, heeft veertien dagen om de exemplaren uit de handel te verwijderen.

,,De publicatie van dit boek is een misbruik van het recht op de vrije meningsuiting. Het gaat hier om een ongebreidelde belediging van een privé-persoon die niet kan worden toegelaten.'' Om die redenen wees gisterenmiddag het hof van beroep het verzet van de hand dat Brusselmans en zijn uitgevers hadden aangetekend tegen het verspreidingsverbod van Uitgeverij Guggenheimer. Het hof is van mening dat An Demeulemeester - die in enkele passages van het boek door de mangel gehaald wordt - recht heeft op de bescherming van haar privacy en goede naam.
De uitgevers, Prometheus en Standaard, en de boekhandel Standaard krijgen 14 dagen de tijd om de gewraakte roman uit de handel te nemen. Van censuur wil voorzitter Nico Snelders niet weten. ,,Het recht op vrije meningsuiting is niet absoluut. Het is onderworpen aan beperkingen zoals de bescherming van de goede naam.''
Brusselmans' advocaat reageert verbijsterd. ,,Volgens dit hof is scheldproza in Vlaanderen blijkbaar niet meer toegelaten en komt er een einde aan een literaire traditie die al meer dan 500 jaar bestaat'', zei een aangeslagen meester Eric Van der Mussele. ,,We zullen ons nu beraden over verdere stappen. Ondertussen zullen we het arrest braafjes naleven.''
Waarschijnlijk wachten Brusselmans en co. de behandeling van de zaak ten gronde af. Die volgt binnen de twee weken na de betekening van het arrest. De rechter in eerste aanleg moet dan definitief uitmaken of Uitgeverij Guggenheimer nog in deze vorm - dus met de Demeulemeester-passages - op de markt mag komen.
Voor de Boekenbeurs is het dan alvast te laat. Daar moet Uitgeverij Guggenheimer dit jaar verstek laten gaan.