Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Petitie voor Brusselmans

Titel:          Petitie voor Brusselmans
Auteur:      voor De Standaard
Datum:     08-11-1999
Grootte:   406 woorden

ANTWERPEN - De drieënzestigste Boekenbeurs heeft zaterdag haar honderdduizendste bezoeker verwelkomd. Intussen werd met een petitie voor Herman Brusselmans rondgegaan.

Brusselmans' nieuwste boek, Uitgeverij Guggenheimer mag voorlopig niet worden verkocht na een klacht van modeontwerpster Ann Demeulemeester.
Tijdens een korte protestactie lazen Sabine De Vos en tuttebel Joyce De Troch als ,,slachtoffers'' van de vuilbekkende Brusselmans passages voor waarin ook zij door het fictieve personage Guggenheimer hard worden aangepakt. De mooie dames voegden er meteen aan toe dat ze daar best om kunnen lachen.
Kristien Hemmerechts citeerde de klassieker van Voltaire: ,,Meneer, ik ben het hartgrondig oneens met ieder woord dat u zegt, maar ik zou mijn leven geven voor uw recht die woorden te zeggen.'' Ze las de tekst van de petitie voor. ,,Met de uitspraak van het Antwerpse hof van beroep wordt de vrijheid van meningsuiting ernstig beknot. Zonder procedure en debat ten gronde wordt een preventieve en onevenredige maatregel genomen onder de vorm van een rechterlijk censuurbevel.''
Uw verslaggever kreeg nadien een petitie onder de neus geduwd met vijf regeltjes over het recht op satire, die je goed moest lezen om te merken dat het over Brusselmans ging.
Eerste ondertekenaars waren onder meer Sabine De Vos, Joyce De Troch, Marcella Baete, Tom Lanoye, Bart Moeyaert, Paul Mennes, Jeroen Olyslaegers, Gust Gils, Vital Baeken, Tom Naegels, J.M.H. Berckmans en de Nederlandse schrijvers Connie Palmen, Jeroen Brouwers en Gerrit Komrij.
Volgens Kristien Hemmerechts moet Brusselmans de vrijheid hebben om als kunstenaar dingen te hekelen. ,,Er zijn mensen die niet kunnen lezen. Ze interpreteren veel te letterlijk.'' Is dan alles gepermitteerd? ,,Ja, behalve een schrijver die niet kan schrijven, maar dat is een boutade.''
Herman Brusselmans zelf bleef tijdens de actie rustig in de stand van de Standaard Uitgeverij zijn andere boeken signeren. ,,Het enige wat ik wil bereiken, is dat iedereen absoluut om het even wat mag schrijven, vooral als het om fictie gaat.'' Een procedure ten gronde voor de rechtbank moet binnenkort uitwijzen of het boek nog langer uit de winkelrekken blijft gebannen.
Laurence Verschaffel, een 24-jarige bediende uit Geraardsbergen, werd zaterdagmiddag verwelkomd als honderdduizendste bezoeker. De boekenbonnen ter waarde van tienduizend frank, die zij als welkomstgeschenk kreeg, spendeerde ze vooral aan boeken over kruiden.
De Boekenbeurs in het Antwerpse Bouwcentrum loopt nog tot donderdag 11 november. Vorig jaar kwamen er 179.000 bezoekers. Dit jaar zal dat cijfer allicht niet gehaald worden omdat de organisatoren de bezoeken van scholen beperken.
(mvl, jcv, pvd)