Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Herman Brusselmans veroordeeld tot schadevergoeding

Titel:          Herman Brusselmans veroordeeld tot schadevergoeding
Auteur:      voor De Standaard
Datum:     21-12-2000
Grootte:   150 woorden

ANTWERPEN - De Antwerpse burgerlijke rechtbank heeft vandaag de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans veroordeeld tot betaling van 100.000 frank (Fl 5463,- red.) schadevergoeding aan modeontwerpster Ann Demeulemeester. De rechters achten het bewezen dat de auteur de ontwerpster opzettelijk gekwetst heeft in zijn vorig jaar verschenen boek ,,Uitgeverij Guggenheimer''.

De rechtbank kan echter wettelijk niet ingaan op de vraag van Demeulemeester om in de toekomst Brusselmans te verbieden nog denigrerend over haar te schrijven. Dat zou neerkomen op censuur.

Demeulemeester daagde Brusselmans voor de rechtbank omdat zij meende dat haar reputatie en integriteit geschonden worden in een aantal passages van ,,Uitgeverij Guggenheimer''. De roman verscheen in oktober 1999 bij de Nederlandse uitgeverij Prometheus, in ons land vertegenwoordigd door de Standaard Uitgeverij in Antwerpen. Een maand later werd in kort geding beslist dat het werk uit de handel moest worden gehaald in afwachting van de uitspraak ten gronde vandaag.