Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Brusselmans bijt BV's

Titel:          Brusselmans bijt BV's
Auteur:      voor Gazet van Antwerpen
Datum:     17-09-1999
Grootte:   354 woorden

De verse Brusselmans ligt vanaf donderdag in de boekhandel te dampen en daar komt gegarandeerd heibel van. Hij heeft alweer zijn vunzigste vuilgebektheid uit de kast gehaald en schiet met grove hagel richting BV's. De eerste paragraaf in het hilarische Uitgeverij Guggenheimer zet onmiddellijk de toon: Guggenheimer riekt aan zijn neus na een nachtje grondwerken en neuzen met Katia Alens, "het verliefde mokkel." En ook een "sigaar rokende" Ilse Demeulemeester en "televisiesnolletje" Inge Moerenhout moeten er aan geloven. "Heb na anderhalf jaar nog niks van mijn rechtszaak met Lynn Wesenbeek gehoord, dan heb ik zoiets van: ga er maar voor", zegt Brusselmans.
Op BV-vlak is Uitgeverij Guggenheimer een sequel op de De terugkeer van Bonanza waarin Brusselmans met een uit de kluiten gewassen betonmolen over de beau monde van VTM walst. Ook deze keer krijgen bijvoorbeeld Willy Sommers - "een slecht kapsel met een nagenoeg IQ-loos stuk vlees er langs onderen aan vastgemaakt" - en Margriet Hermans - "ze mag het zwembad niet meer in omdat de badmeester het zat is om de afdrukken van haar kont op de bodem telkens weer dicht te plamuren met een halve ton mortel" - weer de wind van voren.
Even de benadeelde partij aan het woord laten. Hallo, Katia? "Ik heb zijn interview in Playboy gelezen. Het zegt veel over de man zelf", zegt Katia Alens. "Als hij mij zo belangrijk vindt, is dat voor mij prima. Het vertelt wel alles over zijn fantasmen. Maar hij moet er niet op hopen dat ik met hem onder de lakens kruip. Het is eigenlijk degoutant, de man is gestoord. Niet dat ik ga reageren, ik wil niet dat het boek nog meer verkoopt. Alleen als Brusselmans het mij opstuurt, zal ik het lezen."
Dezelfde reactie bij Inge Moerenhout, maar Joyce De Troch vindt het prima. "Herman en ik kunnen het goed vinden. Hij schrijft tenminste wat hij denkt. Het klopt, zoals Herman zegt, dat kunst meer aandacht verdient dan om het even welke BV. De man is in elk geval niet hyprocriet. Mij zie je wel op de voorstelling van zijn boek."
Herman Brusselmans, Uitgeverij Guggenheimer, Prometeus, 599 fr