Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Brusselmans moet boeten voor beledigingen in boek

Titel:          Brusselmans moet boeten voor beledigingen in boek
Auteur:     Kathleen Brughmans en Stephanie Georges voor Gazet van Antwerpen
Datum:     22-12-2000
Grootte:   346 woorden

Schrijver Herman Brusselmans moet 100.000 frank betalen aan modeontwerpster Ann Demeulemeester. Dat besliste de burgerlijke rechtbank van Antwerpen donderdagochtend. Volgens de rechters heeft Brusselmans de Antwerpse ontwerpster opzettelijk gekwetst in zijn vorig jaar verschenen boek Uitgeverij Guggenheimer. Voorlopig blijft Brusselmans' satire uit de handel.
Een goed jaar geleden sleepte Ann Demeulemeester Herman Brusselmans voor de rechter omdat zij meende dat haar reputatie en integriteit geschonden werd in een aantal passages van Uitgeverij Guggenheimer. In het boek steekt Brusselmans de draak met wat hij het "hypocriete mediawereldje" noemt en laat hij mediamagnaat Guggenheimer Demeulemeester omschrijven als een "dwergpoliep met puitenogen". Het Antwerpse hof van beroep verbood op 4 november 1999 de verspreiding van het gewraakte boek.
Onlangs werd de zaak ten gronde behandeld voor de burgerlijke rechtbank. Demeulemeester wilde het boek met de voor haar kwetsende passages definitief uit de rekken, een fikse schadevergoeding en de belofte dat Brusselmans nooit meer één letter over haar zou schrijven. Het was aan de rechtbank om het recht op vrije meningsuiting af te wegen tegen het respect voor Ann Demeulemeesters privé-leven.
"En de rechtbank heeft mijn cliënt veroordeeld tot betaling van 100.000 frank schadevergoeding", vertelt meester Eric Van der Mussele, advocaat van Herman Brusselmans. "Wat hij geschreven heeft, kon volgens de rechtbank niet, al is weinig onderzocht in hoeverre scheldproza dergelijke uitspraken toelaat."Censuur Op de eis van verspreidings- en herhalingsverbod kon de rechtbank niet ingaan. Dat laatste zou immers neerkomen op preventieve censuur, wat nu eenmaal verboden is. Van der Mussele: "Het is Brusselmans dus niet verboden in de toekomst nog te schrijven over Ann Demeulemeester. Niet dat de rechtbank heeft gezegd 'doe maar' natuurlijk. Soit, als mijn cliënt het toch doet, zullen we vroeg of laat wel reactie horen zeker?"
Voorlopig blijft Uitgeverij Guggenheimer dan ook uit de rekken. "Het vonnis moet nog officieel betekend worden en beide partijen kunnen nog in beroep gaan. Tot dan geen verkoop dus. Maar met de publiciteit gaat het goed", aldus Johan de Koning, uitgeefdirecteur bij de Standaard Uitgeverij. Herman Brusselmans en Ann Demeulemeester waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar.