Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Brusselmans moet betalen voor vuilspuiterij

Titel:          Brusselmans moet betalen voor vuilspuiterij
Auteur:     Pascal Weiss voor De Gentenaar
Datum:     
Grootte:   294 woorden

ANTWERPEN - Auteur Herman Brusselmans moet 100.000 frank schadevergoeding betalen aan modeontwerpster Ann Demeulemeester. Volgens de Antwerpse rechtbank heeft de schrijver in zijn vorig jaar verschenen boek Uitgeverij Guggenheimer de couturière grof beledigd. De rechter ging niet in op de eis van Demeulemeester om de publicatie van het boek te verbieden.

Door het vonnis kan Uitgeverij Guggenheimer binnenkort opnieuw in de winkelrekken verschijnen. Brusselmans boek was vorig jaar in november uit de handel gehaald. Dat gebeurde op bevel van de rechtbank in kortgeding na een klacht van Ann Demeulemeester. De ontwerpster voelde zich in het boek grof in het kruis getast. In enkele passages van de roman wordt Demeulemeester vakkundig door het slijk gehaald. Het personage Guggenheimer noemt haar onder meer ,,een dwergpoliep met puitenogen en haar vanop haar pruim tot op haar rug''.

Net als de rechter vorig jaar oordeelde gisteren de rechtbank ten gronde dat de beledigingen aan het adres van de ontwerpster niet door de beugel kunnen. ,,De gebruikte bewoordingen zijn uiterst grievend en hebben het opzet om te kwetsen'', heet het in het vonnis. ,,We kunnen aannemen dat de eiseres een belangrijke morele schade heeft geleden. Het gevorderde bedrag van 100.000 frank komt als vergoeding gepast voor.''

Demeulemeesters eis om het boek nog langer te verbieden wees de rechtbank van de hand. Ook ging de rechtbank niet in op haar vraag om Brusselmans in de toekomst te verbieden nog zo denigrerend over haar te schrijven. Zo'n preventieve maatregel zou namelijk neerkomen op censuur en is in strijd met de Belgische grondwet.

De advocaten van zowel Brusselmans als Demeulemeester reageerden gematigd positief op het vonnis. Ze gaan de komende weken met hun cliënten de uitspraak bestuderen en dan beslissen of ze al dan niet in beroep gaan.