Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Vlaanderen verontwaardigt

Titel:          Vlaanderen verontwaardigt
Auteur:      voor De Nieuwe Gazet
Datum:     03-11-1999
Grootte:   511 woorden

"Absurd, belachelijk, benepen tot en met..." Het ontbreekt de Vlaamse literaire tenoren niet zo gauw aan woorden, maar nu krijgt mode-ontwerpster Ann Demeulemeester echt de volle laag. Zij nam het niet dat Herman Brusselmans haar in zijn boek "Uitgeverij Guggenheimer" onder andere "een dwergpoliep met puitenogen" noemde en liet de verkoop ervan via een eenzijdig kortgeding verbieden. de Standaard uitgeverij gaat alvast in beroep tegen deze beslissing en vandaag pleiten Brusselmans' advocaten voor de Antwerpse rechter om het verbod ongedaan te maken. De zelfverklaarde Oppergod der Vlaamse letteren kan hiebij rekenen op de morele steun van de literaire wereld:"Omdat anders de censuur vervaarlijk dichterbij komt..."Camps :"Verbaasd"
"Het verbaasd me dat Ann Demeulemeester zo kittelorig reageert op het schampschot van Brusselmans", zegt Hugo Camps. "Van een bureaucraatje mag je zo'n reactie verwachten. Maar niet van een creatieve mode-ontwerpster die in zekere zin verwant is met de verbeeldingsrijke ziel van een schrijver." "Natuurlijk kan men zeggen dat er een grens is aan ironie. Maar zo is Brusslemans nu eenmaal : Shockeren om te shockeren. Maar daar kijk je toch zo doorheen... Als Demeulemeester in een zeer diepzinnige novell 'een trut met schaamhaar' genoemd wordt, dan mag ze zich geviseerd voelen. Of als haar professioneel werk zou afgekraakt worden... Maar Brusselmans gebruikt in zijn boeken alleen maar karikaturen. Zelfs de lezer kan zich beledigd beginnen voelen, want in feite houdt hij hen gewoon een spiegel voor." Lanoye :"Absurd"
Ook Tom Lanoye begrijpt er niets van: "Dit is gewoon absurd. Een mode-ontwerpster die zichzelf hip, controversieel en grensverleggend noemt, voelt zich aangevallen omdat Herman haar als een lelijke doos omschrijft. Dat zoiets mogelijk is in een wereld vol dure, gepoederde kleren, waar de almacht van het lichaam heerst, waar miljoenen en miljoenen franken gespendeerd worden aan het imago. Kijk, Ann Demeulemeester maakt van haar eigen naam een merknaam, en nu zou haar persoonlijk integriteit plots gekwetst zijn omdat Brusselmans die merknaam door de mangel haalt. Dat ze dan een schuilnaam gebruikt... Dan kan Dries Van Noten ook 'Zwarte Tranen' (Lanoyes nieuwe roman, nvdr) in beslag laten nemen omdat één van mijn personages over hem een opmerking maakt." Vooral de eenzijdige rechterlijke procedure zit Lanoye hoog: "Herman en zijn uitgever kregen de kans niet om zich te verdedigen. Niet in eerste aanleg en ook niet in beroep. Dat is ongrondwettelijk, pure censuur ! Geef mij 5 minuten en een rechter mét hersens en zo'n beslissing wordt nooit genomen. Want, wat is het principe van satire ? Alles en iedereen over hekelen..." Hemmerechts :"Humor"
Zelfs Kristien Hemmerechts, door Brusselmans maar al te vaak weinig vleiend bedacht, staat aan zijn kant: "Ann Demeulemeester geeft blijk van een totaal gebrek aan zin voor humor. Brusselmans heeft een goede pen, maar houdt nu eenmaal van groteske, karikaturale... Nee, wat Ann gedaan heeft, motiveert me niet om haar klerenn te kopen". "Vaak komt men me vertellen wat hij over mij geschreven heeft. Dan denk je wel eens : 'Moet dit nou ?' Maar als Herman schrijft dat ik hangtieten heb, neem ik dat nooit persoonlijk op. Het is fictie".