Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Brusselmans mag niet schrijven wat hij wil

Titel:          Brusselmans mag niet schrijven wat hij wil
Auteur:      voor De Nieuwe Gazet
Datum:     05-11-1999
Grootte:   437 woorden

Herman Brusselmans mag niet schelden. De Antwerpse kortgedingrechter bevestigde gisteren zijn eerste beslissing in het dispuut tussen modeontwerpster Ann Demeulemeester en de schrijver. Brusselmans'recenste boek "Uitgeverij Guggenheimer" blijft verboden en moet binnen de veertien dagen uit de rekken. De winkel van Demeulemeester werd gisterenavond met eieren bekogeld.Vorige week viel die beslissing op een eenzijdig verzoekschrift -dus zonder dat de schrijver zich kon verdedigen- van de modeontwerpster. Deze keer hoorde de rechter wél de verdediging van Brusselmans en zijn uitgever. Maar de oordelende magistraat bleef erbij dat de persoonlijke integriteit van Demeulemeester zwaarder doorweegt dan de vrijheid van de kunstenaar. Een ophefmakende uitspraak die nog voor de nodige discussies zal zorgen. En waarover ook nog een rechtzaak ten gronde zal gevoerd worden. Brusselmans'uitgever kondigde aan dat hij de beslissing zal uitvoeren. Ann Demeulemeester was niet bereikbaar voor commentaar. Brusselmans wachtte de uitspraak af ten huize van Tom Lanoye. Na overleg met zijn advocaat trok hij gisterenavond nog naar de Boekenbeurs. Hij reageerde erg sarcastisch; "Mijn volgende boek zal gaan over de middeleeuwse dichters. Daar kan niemand aanstoot aan nemen." Boek Brusselmans is "misbruik van vrije meningsuiting"
"Wij leggen geen censuur op. Het boek was al geschreven en verkocht. Maar het recht op vrije meningsuiting is niet absoluut. Het werd in dit geval misbruikt". Zo motiveerde raadsheer Nico Snelders gisteren, in een spoedprocedure voor het hof van beroep, zijn arrest in de zaak Brusselmans-Demeulemeester. Het boek "Uitgeverij Guggenheimer", waarin de auteur seksuele fantasietjes over de modeontwerpster heeft verwerkt, mag niet meer worden tentoongesteld of verkocht.
Per boek dat alsnog opduikt moet een dwangsom van 10.000 frank worden betaal. En de auteur, uitgever en verdeler van het boek mogen de betrokken passages niet meer citeren. Maar ook voor de "winnares" Ann Demeulemeester had het hof van beroep een verplichting: zij moet binnen de veertien dagen dagvaarden over de grond van zaak. Raadsheer Snelders stelde dat de eis van Demeulemeester inderdaad hoogdringend was, "omdat uitgever en verdeler wel degelijk via de Boekenbeurs tot extra verkoop wilde aanzetten". Dat er volgens de tegenpartij een diepgaand tegensprekelijk debat nodig was, wees de voorzitter van de hand: "Zoiets zou ook grote mediabelangstelling hebben gewekt, met eveneens een meerverkoop. De schade zou zo nog groter zijn." Geen literatuur
"Mevrouw Demeulemeester werd in het boek gesitueerd mét haar naam en haar beroepsactiviteit. Dat ook andere Bekende Vlamingen werden gehekeld en dat die niet reageerden, is niet relevant", aldus de raadsheer. "Hetzelfde geldt voor de argumenten dat het ongebreideld beledigen van personen in hun privé-leven een literaire vorm zou zijn. Mensen zo door het slijk sleuren is onduldbaar en overschrijdt de grens van het maatschappelijk toelaatbare."