Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Reacties van o.a. NV Demeulemeester, Herman himself,...

Titel:          Reacties van o.a. NV Demeulemeester, Herman himself,...
Auteur:      voor De Nieuwe Gazet
Datum:     05-11-1999
Grootte:   378 woorden

NV Demeulemeester : "Geen censuur"
"De eer van Ann is hersteld", zegt de woordvoerder van de nv Demeulemeester. "Wij hebben alleen gevraagd om de passages over ons te schrappen. De rechter zegt dat het niet om censuur gaat. We gaan er goed op letten dat niemand ons daar nog van beschuldigt."Haar verdediging : "Ze is geschokt"
"Onze cliente is door heel dit gebeuren emotioneel totaal overrompeld. Zij is ook diep geschokt door de mediabelangstelling. Dit arrest toont aan dat ons gerecht wél snel en accuraat kan werken, als het erop aankomt de burgers te beschermen", zeiden de advocates Ilse Van Overloop en Magdalena Beeusaert. Verdediging auteur : "Einde van genre ?"
Eric Van der Mussele, raadsman van Brusselmans, zet zich schrap voor het "debat ten gronde": "Daar begint de hele discussie opnieuw. Wàt is persvrijheid, wàt is vrije meningsuiting, wàt is censuur, wàt is... kunst ?". En dan: "Vijfhonderd jaar heeft scheldproza hier gekund. Betekent deze uitspraak het einde van dit genre ?" Standaard Uitgeverij : "Volgende boek aub"
Joris Vercraye, advocaat van de Standaard Uitgeverij reageerde nuchter: "Vanzelfsprekend zullen wij deze uitspraak strikt naleven". De Standaard Uitgeverij liet gisterenavond weten "wel heel graag het volgende boek van Brusselmans te willen uitgeven". Herman Brusselmans : "Zal ik dan maar middeleeuwse gedichten schrijven ?"
"We zijn druk bezig met een drukkingsgroepje, met journalisten en schrijvers -Gerrit Komrij onder andere- om figuren als Ann Demeulemeester op andere gedachten te brengen. Want vandaag is het mijn boek, morgen kan geen enkele kunstenaar nog iets zeggen of schrijven zonder dat één of ander mens zich beledigd voelt en naar de rechter stapt. Dat is een gevaarlijk precedent". Herman Brusselmans, gisteren nog op de Antwerpse Boekenbeurs, is niet te spreken over de uitspraak van de rechter. "We hebben het hier over literatuur. Over fictie. Dit kàn toch niet. Trouwens: Ann Demeulemeester gebruikt haar eigen naam om kleren te verkopen. Dan moet je toch kunnen verdragen dat er commentaar komt op die naam ?" Of dit voorval zijn werk, zijn manier van werken zal beïnvloeden? "Natuurlijk. Ik schrijf nù al veel minder impulsief. Ik zit voortdurend na te denken: ik kwets toch niemand ? Mijn volgend boek wordt allicht een cyclus middeleeuwse gedichten. Dan ben ik gerust. Daar kun je niemand kwaad mee doen",