Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Brusselmans laat Claus in elkaar slaan

Titel:          Brusselmans laat Claus in elkaar slaan
Auteur:      voor De Volkskrant
Datum:     12-11-1999
Grootte:   319 woorden

Herman Brusselmans, de Belgische schrijver wiens boek deze week verboden werd, heeft 'problemen met zijn lul' en daarom beledigt hij zo graag vrouwen.
Dat zegt Veerle de Wit, de vrouw van de Belgische schrijver Hugo Claus, deze week in de Belgische krant De Standaard. Claus is de enige schrijver die zich tegen zijn landgenoot heeft uitgesproken.
Niet dat Claus voor censuur is. Maar bij boeken van Brusselmans ligt dat gewoon iets anders. "
Dat Brusselmans Claus in elkaar liet slaan door mediatycoon Guggenheimer, de hoofdpersoon van zijn laatste boek Uitgeverij Guggenheimer, zou er best eens mee te maken kunnen hebben.
Alle commotie heeft de verkoop van het boek geen slecht gedaan. De eerste druk is al uitverkocht, want de exemplaren die in de boekwinkels lagen, mochten nog gewoon verkocht worden. De 13 duizend exemplaren vlogen de winkel uit.
Een goudmijntje dus, dat boek? `Nou ja, de publiciteit is natuurlijk ook enorm de laatste dagen', zegt Plien van Albada van Prometheus. Of dat ook te maken heeft met het verbod in België, durft ze niet te zeggen. Of de verkoop in de grensprovincies hoger is dan elders, ook dat weet ze niet.
Plannen voor een spetterende reclamecampagne in België ('bestel nu per post!' of zoiets) heeft Prometheus niet. 'Nee, het lijkt me niet in het belang van Brusselmans of onze uitgeverij om ons op dit moment provocerend op te stellen. Het is een serieuze zaak. De vrijheid van meningsuiting ligt onder vuur.
Aan de andere kant, vindt Albada, is de satirische roman een eeuwenoud genre en doet niet Brusselmans al die uitspraken over
anderen, maar de hoofdpersoon van zijn roman. En een van de andere personages heet toevallig Ann Demeulemeester.
Prometheus is dus niet bang voor een verbod op de verkoop in Nederland, waar de advocaat van Demeulenmeester op zinspeelde? 
'Logisch dat ze dat verwachten, want dat is in hun belang. Onze advocaten verwachten van niet.'

Machteld van Hulten