Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Exit Guggenheimer

Titel:          Exit Guggenheimer
Auteur:      voor De Standaard
Datum:     02-11-1999
Grootte:   270 woorden

ANTWERPEN - Herman Brusselmans zat zondag op de Boekenbeurs te signeren, maar niet zijn jongste boek Uitgeverij Guggenheimer. Dat verdwijnt uit de handel na een klacht van modeonwerpster Ann Demeulemeester.

Standaard Uitgeverij, die de boeken van Brusselmans in Vlaanderen verdeelt, kreeg een dag voor de Boekenbeurs een deurwaarder op bezoek.

Ann Demeulemeester had vorige week bij de rechtbank van Antwerpen, in eerste aanleg en daarna in beroep, gedaan gekregen dat het boek van de Beurs verdwijnt. Over een maand mag het ook niet meer in de boekhandel liggen. De rechter had geoordeeld dat enkele passages uit het boek ,,bijzonder kwetsend en eerrovend'' voor Demeulemeester zijn.

Brusselmans was op de openingsdag schaars met commentaar. Zijn collega Tom Lanoye sprong voor hem in de bres. ,,Als het argument luidt dat Ann Demeulemeester zich commercieel geschaad voelt door het boek, is het hek van de dam. Dan kan ik ook naar de rechter stappen bij elke negatieve recensie van mijn boeken.''

De gerechtelijke procedure was eenzijdig ingeleid ,,omdat een tegensprekelijk debat wellicht een omgekeerd effect zou kunnen veroorzaken'', aldus de tekst van het arrest.

Standaard Uitgeverij vindt dat het boek als fictie bekeken moet worden en beroept zich op de vrijheid van een kunstenaar om satire te brengen.

Uitgeverij Guggenheimer verscheen op 17 september en belandde intussen in de boekentoptienen. Het werd zwaar aangepakt door de critici. ,,De verhaallijn heeft zo weinig om het lijf dat van echte satire geen sprake is'', schreef Jeroen Overstijns in de Standaard der Letteren.

Brusselmans had het eerder al juridisch aan de stok met VTM-vedette Lynn Wesenbeek en haar echtgenoot.