Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Uitgeverij pikt verbod Brusselmans niet

Titel:          Uitgeverij pikt verbod Brusselmans niet
Auteur:      voor De Standaard
Datum:     03-11-1999
Grootte:   210 woorden

ANTWERPEN - Het gerecht loopt blijkbaar wat verloren in de literaire wereld. De Antwerpse rechter die de jongste roman van Herman Brusselmans Uitgeverij Guggenheimer uit de handel deed nemen, liet het vonnis aan slechts één (Standaard-)boekhandel betekenen.

Waarschijnlijk werd ervan uitgegaan dat het de Standaard Uitgeverij betrof, terwijl uitgeverij en boekhandel twee verschillende juridische entiteiten zijn. De Standaard Uitgeverij, verdeler in ons land van de betwiste roman, sprak hierover gisteren in een mededeling haar verbazing uit.
Het vonnis werd evenwel aan de Standaard Uitgeverij ook nog eens betekend, evenals aan de auteur, aan zijn Amsterdamse uitgeverij, Prometheus, aan de firma Libridis die de verzending verzorgt en aan één enkele Standaard-boekhandel. Dat veroorzaakte bij andere boekhandels enige onduidelijkheid.
Na een klacht van modeontwerpster Ann Demeulemeester had de rechter verboden dat het boek op de Boekenbeurs verkocht zou worden. Daarbij krijgt de Standaard uitgeverij één maand de tijd om alle exemplaren van de gewraakte roman uit de handel terug te roepen.
Ann Demeulemeester zegt dat haar klacht ,,niet is ingegeven door preutsheid, maar door respect voor menselijke waarden''.
De modeontwerpster vraagt zich af: ,,Stel dat een romanschrijver dergelijke taal zou gebruiken over homo's, kleurlingen, joden of migranten. Zou progressief Vlaanderen het dan ook hebben over vrijheid van meningsuiting of fictie?'' (mvn)