Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Brusselmans wacht op uitlevering

Titel:          Brusselmans wacht op uitlevering
Auteur:      voor De Standaard
Datum:     04-11-1999
Grootte:   272 woorden

ANTWERPEN (belga, eigen berichtgeving) - Het hof van beroep in Antwerpen beslist deze namiddag of het boek Uitgeverij Guggenheim van Herman Brusselmans uit de handel moet. Gisteren waren er alvast nog exemplaren te vinden.

Patstelling in de rechtbank gisteren. De raadslieden van Ann Demeulemeester bleven bij hun standpunt en eisten de verwijdering van het boek vanwege zijn beledigend en smadelijk karakter.
Ook de verdediging hield voet bij stuk. De advocaten van Brusselmans beriepen zich op het satirisch karakter van het boek en stelden dat scheldproza nu eenmaal het waarmerk is van de auteur.
De beslissing van het hof wordt vanmiddag verwacht.
Standaard Uitgeverij, dat instaat voor de distributie, houdt het zekere voor het onzekere en levert niet uit, ook al is er nog geen beslissing.
Alle kanalen die expliciet genoemd waren in de aanklacht, zitten nu zonder boeken. Boekleveranciers op het Internet beschouwt de distributeur als ,,een andere boekhandel''.
Rein Janssens, promotieverantwoordelijke voor Herman Brusselmans: ,,Het is mogelijk dat we hun exemplaren leverden en dat ze er daar nog van in voorraad hebben. Als ze bij ons bijbestellen, leveren we in elk geval niet uit.''
Internetleverancier Proxis laat zich weinig gelegen aan de zaak. Bij de selectie vers-van-de-pers prijkt het gewraakte boek helemaal bovenaan het aanbod. Met nog een reductie toe. ,,Koop nu'', schreeuwt een kleurig labeltje. Nu is 3 november 1999.
De collega's van Azur Azur pakken het voorzichtiger aan. Het boek staat nog steeds op de lijst, maar wordt begeleid door een waarschuwing: ,,Dit boek is uit de handel genomen. Het kan nog wel besteld worden, maar tot de uitspraak van de rechtbank mogen wij dit boek niet uitleveren.''