Maak het lettertype kleinerLettertype maatMaak het lettertype groter    Print deze pagina uit
Mest van de Velde zet zijn feestneus op

Titel:          Mest van de Velde zet zijn feestneus op
Auteur:     Karel Alleene voor Cutting Edge
Datum:     15-03-2018
Grootte:   438 woorden

Humor. Er lijkt een taboe op te rusten in de Vlaamse letteren. Wie waagt er zich nog aan, al was het maar om de pijn van het zijn enigszins te relativeren? Of wie durft nog een schelmenroman of literaire pastiche te schrijven sinds literaire non-fictie aan een ferme opmars bezig is? Het heeft Herman Brusselmans alvast niet verhinderd om na 'Hij schreef te weinig boeken', zijn magnum opus, uit te pakken met  'Feest bij de familie Van de Velde', slapstick van het zuiverste soort.

'Feest bij de familie Van de Velde' is een te gekke roman over kleurrijke personages - in een carnavalesk decorum neergezet - die de lezer nagenoeg onafgebroken aan het lachen brengen. De verhaallijn is flinterdun: naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van Mest Van de Velde besluit zijn vrouw voor hem een feest te organiseren. Uiteraard hoort bij zo'n festijn een verrassingsact: een beroemd schrijver van wie de oude Van de Velde een rabiate fan is.

"De familie had de koppen bij elkaar gestoken en ten slotte hadden ze voor mij gekozen. Mest las heel graag m'n boeken, had ooit samen met mij op een selfie gestaan die hij had gemaakt nadat hij me staande had gehouden in de  Lange Munt hier in Gent, en bovendien had Mest dezelfde hobby als ik:  met de motor rijden."

Als aanloop naar het verjaardagsfeest laat Brusselmans de meeste gekke personages en gebeurtenissen uit zijn pen vloeien. Als dakdekker, bakkersgast en ten slotte schilder belandt Mest in diverse kringen waar op de koop toe allerlei knotsgekke individuen de dienst uitmaken. Je kunt het zo gek niet bedenken of Brusselmans laat er zijn grenzeloze fantasie op los. Hij waagt het zelfs notoire Vlaamse schrijvers zoals Herman Teirlinck, Felix Timmermans of August Vermeylen op te voeren. Om nog te zwijgen over de namen van zijn kinderen, die op de wereld zijn gezet door zijn echtgenote Ravijn: Orgaan, Palace, Binokkel en Sneut. Alles wordt hierdoor op een aangename manier ontwricht, waarna het verhaal eindigt in zaal Kultinap in Mariakerke, waar de jarige Mest uitgebreid wordt gefêteerd. Het laat zich voorspellen dat het feest in het honderd loopt en de verrassingsgast de plaat poetst.

"Ik zette m'n helm op m'n kop, startte de Twin, en reed de parking van Kultinap af. Ik deed een rit van tweeënhalf uur, waartijdens ik over niets nadacht. Dat is m'n specialiteit geworden: over niets nadenken."

Voor de goede orde:  'Feest bij de familie Van de Velde' is inmiddels  Brusselmans' zesenzeventigste boek.  Niet zomaar een tussendoortje maar een met honderd procent metier geschreven roman waarop het etiket 'hardop lachen' geplakt moet worden.