Mobiel menu
Biografie

biografie


Herman Frans Martha Brusselmans wordt geboren op 9 oktober 1957 te Hamme, België. Hij groeit op tot een vrij succesvol voetballer bij de plaatselijke trots Vigor Hamme. Een voetbalcarriëre lonkt, topclub SK Lokeren lijft hem in, maar links-buiten Brusselmans ziet geen heil in een profvoetballerbestaan. Hij relativeert te veel, denkt te veel na en beseft dat dat geen goede eigenschap voor een voetballer is.

Hij besluit Germaanse filologie (met Engels als hoofdvak en Nederlandse literatuur als bijvak) te studeren aan de Rijksuniversiteit van Gent. Herman loopt de kantjes eraf, zit vaker in het café dan in de collegebanken en neemt al snel een baantje aan in een bibliotheek, om precies te zijn de ontspanningsbibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening te Brussel. Na zijn huwelijk in 1981 vestigde hij zich in Iddergem, later (in 1986) betrok hij een flat in een van de 'hipste' buurten van Gent. Tegenwoordig woont hij aan de overkant van de straat samen met zijn hondje Eddie.

Tussen de boeken zittend, raakt hij zelf ook aan het schrijven. Als onderwerp kiest hij zichzelf, maar hij weet het autobiografische gelukkig wel te larderen met de nodige humor. Hoofdthema is 'een existentiële, verlammende huiver voor eenzaamheid, geweld en dood' (Ed van Eeden in Kritisch Literatuur Lexicon). In een interview met Corine Koole in Het Parool merkte Brusselmans op: 'Ik beschouw mezelf als een professioneel uitdrager van een negatieve levenshouding.' In zijn romans, interviews en recensies neemt hij een provocerende zelfbewuste houding aan en geeft hij onomwonden zijn mening. Vooral voor J.D. Salinger en Gerard Reve heeft hij grote bewondering. Het relativeren, wat bij voetbal uit den boze was, bleek hier goed van pas te komen.

Zijn debuut verschijnt in 1982: een verhalenbundel met de fraaie titel: 'Het zinneloze zeilen'. Herman krijgt de smaak te pakken en blijft schrijven en schrijven. Het ene boek volgt het andere op, een roman volgt op een novelle, en tussendoor schrijft hij ook nog korte verhalen, toneelstukken en essays. Zijn tweede boek, "Prachtige ogen", krijgt in 1984 de Yang-prijs toegekend. Samen met Tom Lanoye schreef hij het toneelstuk De Canadese muur.

Alle romans en verhalen kennen een hoge autobiografische graad. 'De man die werk vond' bijvoorbeeld handelt over zijn baantje als bibliothecaris. Verder spelen in tal van zijn boeken zijn eerste drie vrouwen (Phoebe, Gloria en Tania) een belangrijke rol. Ook schrijft hij tal van columns (o.a. voor 'Humo', 'Playboy' en 'Esquire') en recensies (prachtig gebundeld in het hilarische 'De geschiedenis van de Vlaamse letterkunde').

Tevens mag hij regelmatig zijn vaak ongezouten mening etaleren op de (Vlaamse en Nederlandse) televisie, rijdt hij graag rond op zijn motor, houdt van vrouwelijk schoon, is kettingroker en heeft sinds 17 december 1993 de drank afgezworen. Naast beroepsschrijver was hij drummer in een rockgroep, The Smiling Disease en ondanks een rol in de hitfilms "Camping Cosmo"(1996) en "La vie sexuelle des Belges 1950-78" (1994) is naar een acteercarriere nooit actief gestreefd.

Er is ondertussen helaas nog maar 1 boek van de meester verfilmd. In 2007 verscheen "Ex-drummer" in de bioscoop, geregisseerd door Koen Mortier. De film kreeg gemengde reviews, variërend van zeer positief tot zeer negatief. De film heeft momenteel een "rotten" rating bij Rotten Tomatoes, met 44% van de critici die positieve beoordelingen geven. In België heeft het een aantal controverses veroorzaakt door het geweld en expliciete seks in de film. U kunt de trailer op deze site bekijken door hier naartoe te gaan.

Zijn populairiteit heeft de afgelopen jaren een hoogtepunt bereikt door zijn optredens als jurylid in de Vlaamse versie van "De Slimste Mens". Er is ondertussen een generatie opgegroeid die Herman voornamelijk kent van zijn televisie-optredens, al grijpt hij zelf elke kans aan (en niet onsuccesvol) om zijn meest recente boek weer eens in de schijnwerpers te plaatsen. 

De meeste literatuurcriticasters zijn niet echt te spreken over het werk van Herman, maar het publiek des te meer. Een van de oorzaken daarvoor is dat Brusselmans het niet geringe vermogen heeft om zo'n twee a drie boeken per jaar te schrijven, en in de huidige literatuurkringen kan dat natuurlijk niet: een boek, daar doe je drie jaar over, zo niet gewoon je hele leven. "Ik ga niet van de daken schreeuwen dat ik niet wakker lig van de kritiek op mijn boeken", zegt Brusselmans daar zelf over. "Maar het getuigt van weinig kracht als je na 25 boeken, waarvan de laatste tien bij voorbaat worden afgekraakt, nog wakker te liggen van kritiek. Dan heb je geen prettig leven."

Meer biografische verhalen zijn te vinden in "Wie is Herman Brusselmans en Waarom?"

Gerelateerde boeken:
 - Het Zinneloze Zeilen
 - Prachtige Ogen
 - De Geschiedenis van de Vlaamse Letterkunde
 - De Canadese Muur
 - Uitgeverij Guggenheimer
Leden
doe mee

Registreer

Registeren is tijdelijk uitgeschakeld.
Foto

foto

Afbeelding van Herman Brusselmans
Woest aantrekkelijk of juist afstotelijk lelijk, de meningen zijn verdeeld over de bekendste literaire kop van het Nederlandse taalgebied.
Maar het levert in ieder geval wel veel foto's op en ook nog aardig wat portretten, grotendeels verzameld door de vele fans van zijn populaire werk. Dus voel je niet te beroerd om lid te worden en je eigen kiekjes van Herman met de wereld te delen.
Video

video

Alloo!: Aflevering 2: Herman Brusselmans


Omschrijving:
In de tweede aflevering van Alloo! nodigt Luk Alloo auteur Herman Brusselmans uit.

Publicatie jaar: 2012

Bestel de nieuwste boeken van Herman Brusselmans eenvoudig en snel op Paagman.nl.