Mobiel menu
Boeken

boeken

De snelst-schrijvende schrijver van de Nederlandstalige literatuur heeft al heel wat boeken op zijn naam staan.

Zijn debuut, Het Zinneloze Zeilen, verscheen in 1982 en elk jaar kun je nog steeds een Brusselman of twee verwachten. Naast informatie en covers van al zijn boeken vind je hier ook heel veel recensies, zowel positief als negatief.

Het einde van mensen in 1967


Boekomslag van Het einde van mensen in 1967Titel:
Het einde van mensen in 1967 (roman)

Publicatie jaar:
1999

Uitgever:
Prometheus

Beschrijving:
Met nostalgie kijkt Herman Brusselmans in deze verhalenbundel terug op de archetypische Vlaamse volksmensen en hun nietig lijkende, maar onderhuids broeiende en bruisende levens op het platteland van de jaren zestig. Hij maakt hierbij gebruik van zijn kennis van zaken, de koestering van zijn eigen geheugen, zijn aangeboren mededogen met de outcasts en de simpele zielen en zijn geloof in de universaliteit van alles wat menselijk is: liefde, haat, verlangen, nijd, jaloezie, ambitie, angst, hartstocht, eeuwige tekortkomingen en alles wat hiermee samenhangt.

Het einde van mensen in 1967 is, na zijn debuut Het zinneloze zeilen (1982), Brusselmans' tweede verhalenbundel.

'Een meesterwerk (...) Het beste boek dat ik gelezen heb sinds ik met recenseren begonnen ben' - Max Pam. HP/De Tijd

'zeker een van Brusselmans beste boeken, zo al niet hét beste' - De Morgen

'een geraffineerd opgebouwde cyclus van vijf verhalen (...) een typische Brusselmans: zijn humor, zijn cynische wereldbeeld en zijn fascinatie voor drank en seks ontbreken niet (...) het is een grappige bundel, sterk als de rijkelijk vloeiende drank en vet als de veelvuldig geserveerde bierworst' - NRC Handelsblad

'Het is prachtig. Je legt het niet weg voor het uit is. Schitterend geschreven, strak van opbouw en met een volkomen kloppende toonzetting' - Dagblad De Limburger

'Even virtuoze als verontrustende schetsen uit het Vlaamse leven' - Hans Warren, PZC

Een meesterwerk in zeshonderd minuten

Titel:          Een meesterwerk in zeshonderd minuten
Auteur:     Max Pam voor HP/De Tijd
Datum:     26-02-1999
Grootte:   1131 woorden

Het is misschien omdat het feuilleton in ons land nooit wortel heeft geschoten dat een schrijver met een grote productie laatdunkend `veelschrijver' wordt genoemd. Het Hollandse verstandshuwelijk tussen romantiek en calvinisme stelt als norm dat de kunstenaar- en dus ook de schrijver- moet ploegen en zwoegen, moet schaven en schuren, moet worstelen en lijden. Al deze inspanningen zullen eens in de drie, vier jaar bekroond worden met een meesterwerk, waaruit al het overbodige is geschrapt.

Een boek van een veelschrijver kan daarentegen niet veel wezen. Een schrijver, die aus einem Guss een heel oeuvre produceert, is bovendien verdacht. De veelschrijver heeft als enige ambitie om de schoorsteen te laten roken. Dat zijn ook zo'n beetje de klachten die Herman Brusselmans de laatste jaren te horen heeft gekregen. Ik ken niet al zijn werk en het is best mogelijk dat die kritiek voor een deel van zijn veertig titels terecht is, maar er zit ook een vreemd kantje aan dat ver...


Gerelateerde boeken:
Leden
doe mee

Registreer

Nog geen lid?
Meld u gratis aan door het onderstaande formulier in te vullen.
gebruikersnaam:
e-mailadres:
wachtwoord:
bevestig ww:
 

Boeken

bibliografie


2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991
1990
1989
1988
1987
1986
1985
1984
1982
Bestel de nieuwste boeken van Herman Brusselmans eenvoudig en snel op Paagman.nl.