Mobiel menu
Boeken

boeken

De snelst-schrijvende schrijver van de Nederlandstalige literatuur heeft al heel wat boeken op zijn naam staan.

Zijn debuut, Het Zinneloze Zeilen, verscheen in 1982 en elk jaar kun je nog steeds een Brusselman of twee verwachten. Naast informatie en covers van al zijn boeken vind je hier ook heel veel recensies, zowel positief als negatief.

Het einde van mensen in 1967


Boekomslag van Het einde van mensen in 1967Titel:
Het einde van mensen in 1967 (roman)

Publicatie jaar:
1999

Uitgever:
Prometheus

Beschrijving:
Met nostalgie kijkt Herman Brusselmans in deze verhalenbundel terug op de archetypische Vlaamse volksmensen en hun nietig lijkende, maar onderhuids broeiende en bruisende levens op het platteland van de jaren zestig. Hij maakt hierbij gebruik van zijn kennis van zaken, de koestering van zijn eigen geheugen, zijn aangeboren mededogen met de outcasts en de simpele zielen en zijn geloof in de universaliteit van alles wat menselijk is: liefde, haat, verlangen, nijd, jaloezie, ambitie, angst, hartstocht, eeuwige tekortkomingen en alles wat hiermee samenhangt.

Het einde van mensen in 1967 is, na zijn debuut Het zinneloze zeilen (1982), Brusselmans' tweede verhalenbundel.

'Een meesterwerk (...) Het beste boek dat ik gelezen heb sinds ik met recenseren begonnen ben' - Max Pam. HP/De Tijd

'zeker een van Brusselmans beste boeken, zo al niet hét beste' - De Morgen

'een geraffineerd opgebouwde cyclus van vijf verhalen (...) een typische Brusselmans: zijn humor, zijn cynische wereldbeeld en zijn fascinatie voor drank en seks ontbreken niet (...) het is een grappige bundel, sterk als de rijkelijk vloeiende drank en vet als de veelvuldig geserveerde bierworst' - NRC Handelsblad

'Het is prachtig. Je legt het niet weg voor het uit is. Schitterend geschreven, strak van opbouw en met een volkomen kloppende toonzetting' - Dagblad De Limburger

'Even virtuoze als verontrustende schetsen uit het Vlaamse leven' - Hans Warren, PZC

Verontrustende schetsen uit het vlaamse volksleven

Titel:          Verontrustende schetsen uit het vlaamse volksleven
Auteur:     Hans Warren voor Noordhollands Dagblad
Datum:     19-03-1999
Grootte:   522 woorden

De vijf met elkaar samenhangende verhalen uit 'Het einde van mensen in 1967', het nieuwe hoek van Herman Brusselmans, spelen zich allemaal af in en rondom het onvervalst Vlaamse dorp Lensbeke. Het is een plaats die eerder is 'vastgeankerd in de vroegere, ouwe tijd dan overspoeld door de nieuwe, moderne tijd.'

De mensen houden er het liefst alles bij het vertrouwde, ze vergeten het verleden - zelfs de oorlogsjaren - graag snel. En aan de toekomst denken ze bij voorkeur helemaal niet. Hun bestaan wordt echter van alle kanten bedreigd. De ontwikkelingen laten zich niet stoppen, vrouwen eisen hun rechten op, kinderen gaan een eigen weg. Dat leidt tot bittere confrontaties, alle verhalen uit het boek eindigen gruwelijk.

We hadden niet anders verwacht van Herman Brusselmans. Vertrouwd is ook dat alle grofheid heimelijk met tederheid gepaard gaat. En de lezer kan weer genieten van onzinnige redeneringen als: 'Ivo had zelfs ooit eens een latere nonkel van Eddy...


Gerelateerde boeken:
Leden
doe mee

Registreer

Nog geen lid?
Meld u gratis aan door het onderstaande formulier in te vullen.
gebruikersnaam:
e-mailadres:
wachtwoord:
bevestig ww:
 

Boeken

bibliografie


2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991
1990
1989
1988
1987
1986
1985
1984
1982
Bestel de nieuwste boeken van Herman Brusselmans eenvoudig en snel op Paagman.nl.