Mobiel menu
Teksten

teksten

Aan tekst geen tekort als je Herman Brusselmans heet.

Ik kan me niet voorstellen dat er iemand in het Nederlandse taalgebied is (en misschien zelfs ook daarbuiten) die zoveel columns op zijn naam heeft staan als Herman Brusselmans. Er is tegenwoordig geen blad meer dat ten onder gaat zonder ooit een column van Brusselmans te hebben afgedrukt.

Hier kunt u dan ook een uitgebreide selectie vinden, aangevuld met enige teksten die nooit in boek-vorm zijn verschenen.

(Teksten die de de afgelopen 30 dagen nieuw zijn geplaatst hebben een sterretje achter de titel *)

Surfen in de toekomst

Titel:          Surfen in de toekomst
Auteur:     Herman Brusselmans voor Reload
Datum:     xx-xx-2004
Grootte:   1914 woorden

Een mens moet in deze moderne tijden nu en dan vernieuwing brengen in zijn onnozele leven. Zo bijvoorbeeld ben ik drie weken geleden ineens opgehouden met mijn haar te kammen, wat mij een heel andere kijk geeft op het leven, met name qua jeuk op m'n kop. Ik ben zinnens om nog meer noviteiten te gaan invoeren: mijn Honda VF 750 C vervangen door een Harley-Davidson Dyna Glide Sport Black Monochrome; op een dinsdagavond tussen acht uur en kwart voor negen een tango dansen met een meisje dat Suzy heet; een abonnement nemen op een gespecialiseerd tijdschrift over diepe meren en soortgelijke angstaanjagende plassen, en niet te vergeten: leren surfen. Temeer omdat ik uiterlijk er wel een beetje uitzie als een surfboy: een meter negentig (zij het niet fanatiek), blond haar en blauwe ogen (hoewel de meeste mensen mij taxeren op bruin haar en bruine ogen), zeer gespierd ter hoogte van mijn borstkas (en mijn knieën), niet overdreven intellectualistisch ingesteld (de laatste Connie Palmen heb ik niet eens helemaal uitgelezen) en een echte waterrat, al hen ik ooit op een haar na verdronken. Dat kwam zo: ik sukkelde in het water en verdronk op een haar na. Nou, van dat avontuur ben ik een tijdje niet goed geweest, dat spreekt voor zich.

Desgevolge heb ik veertien jaar de zee niet meer bezocht, puur van de schrik om een tweede keer op een haar na te verdrinken, je weet maar nooit. Nochtans ben ik in wezen bijzonder dol op de zee. Dat zit bij ons in de familie. Mijn grootvader was een garnaalvisser te paard; mijn vader was ketelbinkie op het oorlogsschip SS The Victory en mijn ene broer verzamelt schelpen. Nu jij weer. Ach, urenlang kan ik luisteren naar de verhalen van mijn vader. Naar die van mijn ene broer niet langer dan een minuut of wat maar naar die van mijn vader?! urenlang! Wat heeft die man toch heel wat meegemaakt. Op een keer voer The Victory in de stille wateren rond de Kaj Tjoengarchipel in de Chinese Zee. Tot zover niks bijzonders. Het weer was redelijk, hier en daar een wolkje, afgewisseld met een streepje zon. Je mag niet vergeten dater in die tijd bij lange nog geen sprake was van het gat in de ozonlaag, dus de matrozen en bet andere personeel konden op het dek gerust zonnen zonder zich eerst in te smeren met factor 24, wat ze dan ook volop nalieten.

Mijn vader lag in zijn strandstoel lamlendig naar de lucht te staren, zijn pijpje rokend, en denkend aan zijn huisgezin ver daarvandaan. Ik heb het hier over mijn moeder, mijn drie broers, mijn vier zussen, ikzelf en onze geadopteerde tweeling Bob en Tinus, twee negertjes die mijn vader had meegebracht uit de Congo in 1939' toen de adoptieprocedures bij lange nog niet zo streng waren als heden ten dage, welneen, als je zin had in twee Congolese negertjes dan nam je die gewoon mee, en verder geen gezeik Bob en Tinus zijn later heel goed terechtgekomen. Bob is thans ondervoorzitter van de bond tegen het vloeken sectie Oost-vlaanderen en Tinus ontwerpt puntmutsen voor de beroemde Antwerpse couturiere Leentje van Buksgewey, die vorige jaar met een van Tinus' ontwerpen onderscheiden werd op de puntmutsenwedstrijd in Eugene, Ohio (Vs.), en hoe terecht, Tinus' creatie is een allround modelletje in pure wol dat je zowel des zomers als des winters kan dragen, behalve als je drie weken je haar niet gekamd hebt, Want dan verrek je onder die muts van de jeuk. Ik weet waarover ik spreek.

Enfin, The Victory dobberde vreedzaam over het water als plots...!! Een Duitse duikboot viel onverwacht aan vanuit zuidelijke richting. Een enorme paniek maakte zich meester van The Victory-bemanning. Vooral de paniekaanval van mijn vader kon meetellen. Niet alleen waterde hij heel z'n broek nat, tevens scheet hij van pure schrik zijn onderbroek vol. Tjonge, van de stoere macho beer die mijn vader doorgaans was bleef niet veel over. Doodsbleek van de angst dook hij in het vooronder en kroop als verlamd onder een hoge stapel condooms (op zo'n boot wordt wat afgeneukt hoor). "Brusselmans!", schreeuwde de kapitein echter. "Kom van onder die stapel condooms vandaan, laad je pistool en ga op de Duitsers schieten!" "Maar kapitein," probeerde mijn vader, "ik ben pacifist en bovendien heeft het weinig zin dat mijn pistool laad, want het is al geladen. Ik zou daar mooi voor paal staan." Op dat moment sloeg een obus in...
Leden
doe mee

Registreer

Registeren is tijdelijk uitgeschakeld.

Teksten

teksten
 


09-04-2013Vrij Nederland
xx-xx-2005Rails
xx-xx-2005Reload
xx-xx-2004Reload
09-10-2004Vara TV Magazine
25-09-2004Vara TV Magazine
01-09-2004de Morgen
07-07-2003Vara TV Magazine
08-03-2003Vara TV Magazine
10-05-2002Vara TV Magazine
06-10-2001Vara TV Magazine
28-05-2001De Nieuwe Gazet
21-04-2001De Nieuwe Gazet
14-04-2001De Nieuwe Gazet
07-04-2001De Nieuwe Gazet
24-03-2001De Nieuwe Gazet
17-03-2001De Nieuwe Gazet
10-03-2001De Nieuwe Gazet
03-03-2001De Nieuwe Gazet
24-02-2001De Nieuwe Gazet
01-11-2000Menzo
22-09-2000-
01-07-2000Esquire
10-06-2000Vara TV Magazine
09-06-2000HP/De Tijd
01-01-2000Prometheus
09-07-1998Humo
01-03-1998Humo
Bestel de nieuwste boeken van Herman Brusselmans eenvoudig en snel op Paagman.nl.